Ingredientai:
200 ml | Vanduo |
2 šaukštas | Sausos mielės |
80 g | Kvietiniai miltai |
90 ml | Rūgpienis |
70 ml | Kildintas pienas (riaženka) |
3 šaukštas | Jogurtas (natūralus) |
2 šaukštas | Saulėgrąžų aliejus |
2 šaukštelis | Druska |
1 šaukštas | Medus |
120 g | Rugių kruopos |
120 g | Manų kruopos |
90 g | Kvietiniai miltai |
90 g | Kukurūzų miltai |
40 g | Avižiniai miltai |
2 šaukštas | Penkių grūdų dribsniai |
Gaminimas:
Pasiruoškite raugą: pašildykite 200 ml vandens, suberkite mieles ir kvietinius miltus, išmaišykite ir palikite pakilti šiltoje vietoje.
Kai raugo kiekis padvigubės, sudėkite likusius ingridientus: iš pradžių skystus, o tada miltus ir visus priedus. Išminkykite tešlą. Jeigu ji pasirodys pernelyg tiršta, įpilkite dar šiek tiek šilto vandens.
Leiskite tešlai dar šiek tiek pakilti šiltoje vietoje. Tuomet suformuokite pora (ar daugiau) kepaliukų. Jų viršuje padarykite įpjovas.Sudėkite kepaliukus ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių karščio. Kepkite duoną 30 – 40 minučių.
Pastaba. Šiame recepte galima keisti miltų proporcijas, eksperimentuoti su priedais. Tačiau sausų ir skystų sudėtinių dalių santykis turi likti toks pats.